HDD ile SSD arasındaki farkın ne olduğunu biliyor musunuz? Bu ikisinden hangisi daha iyi? Tüm bu soruların cevabını bilmiyorsanız endişele...

ne zaman yeni Bir bilgisayar sistemi almayı düşündüğünüzde, birçoğunun aklında, bilgisayarlarını depolamak için hangi depolama sürücüsünü almanın uygun olacağı konusunda her zaman bir endişe vardır. Ve aralarından seçim yapabilecekleri yalnızca iki seçeneğe sahipler, biri Katı Hal Sürücüsü (SSD) ve diğeri Sabit Disk Sürücüsü (HDD). Ancak doğru bilgi eksikliğinden dolayı bu kararı alamazlar ve birileri alsa bile bilgi eksikliğinden dolayı zarara uğrarlar.
Burada bu ikisinden hangisinin daha iyi ve hangisinin sizin için doğru olacağının kolay veya basit bir cevabı yok. Tüm insanların ihtiyaçları farklı olduğundan, hangisinin kendileri için doğru olacağına karar vermeleri gerekir.
İhtiyacın yanı sıra tercihinize ve bununla birlikte bütçenize de bir göz atmalısınız. Tüm bunları göz önünde bulundurarak, doğru bir seçim yapabilirsiniz.
Bu yüzden bugün size sabit diskler hakkında tam bilgi vermeyi düşündüm, böylece ihtiyacınıza göre hangisinin sizin için doğru olacağına kendiniz karar verebilirsiniz. O zaman gecikmeden, HDD ile SSD hakkında tam bilgi edinelim.
HDD (Türkçe'de Sabit Disk Sürücüsü) Nedir?
HDD'nin tam açılımı Sabit Disk Sürücüsüdür . HDD'ler ilk olarak 1956'da IBM tarafından tanıtıldı. Bu insanlara şaşırabilirsiniz ama bu teknolojinin 60 yaşında olduğu doğru. Bir HDD'de verilerin depolanması için manyetizma kullanılıyor.
Verileri yazmak ve verileri okumak için dönen tablanın üzerinde bir okuma/yazma kafası bulunur. Bu döner tabla ne kadar çabuk dönerse, HDD o kadar çabuk çalışabilir. Günümüz dünyasında tipik bir Dizüstü bilgisayar sürücüsü 5400 RPM (Dakikada devir) veya 7200 RPM'de dönerken, bazıları 15.000 RPM'ye kadar dönüyor.
HDD kullanmanın en büyük avantajlarından biri, içinde çok fazla veriyi çok düşük bir maliyetle tutabilmenizdir. Günümüzde 1 TB depolama alanı çok yaygın ve gün geçtikçe sayısı giderek artıyor. HDD, SSD'ye göre daha ucuz olması nedeniyle günümüzde insanların ilk tercihi haline gelmiştir. Çünkü karşılaştırıldığında SSD, HDD'den 3 ila 4 kat daha pahalıdır.
HDD'nin görünümü hakkında konuşursak, dışarıdan tam olarak SSD'ye benziyor. HDD'de SATA'yı kullanır. Dizüstü bilgisayar sabit disklerinin genel boyutu 2,5" form faktörüne sahipken, masaüstü sabit disklerinin boyutu biraz daha büyük, yaklaşık 3,5" form faktörüne sahiptir.
Tabağın boyutu ne kadar yüksek olursa, depolama kapasitesi o kadar fazla olur. Bazı masaüstü sabit diskleri 6 TB'a kadar veri depolayabilir.
SSD (Türkçe'de Katı Hal Sürücüsü) Nedir?
İlk SSD ilk kez piyasaya çıktığında, insanlar buna pek inanmıyordu. Ama artık bu teknoloji insanlar tarafından büyük bir hevesle kullanılıyor. Ve aynı zamanda SSD, HDD'den daha uzun ömürlü olduğu ortaya çıktı.
SSD'nin mekanik bir kolu yoktur, bu nedenle verileri okumak ve yazmak için denetleyici olarak da adlandırılan gömülü bir işlemci (veya beyin) kullanılır, bu sayede verilerin okunması ve yazılması gibi birçok görev yapılır.
Kontrolör, SSD'nin hızını bilmek için kullanılır. Hangi karar alınırsa alınsın, veriler depolanır, geri alınır, Önbellek ve temizleme gibi tüm bu şeyler, sürücünün genel hızını belirler.
Burada şunu söylemek isterim ki, iyi bir kontrolör, iyi bir SSD'nin gerçek özelliğidir. Şu anda bu SSD'nin nasıl görüneceğini merak ediyor olmalısınız. Bu yüzden size teknolojisinin plastik veya metal bir kasa içinde saklandığını söyleyeyim. Pil gibi görünüyor.
SSD'nin form faktörü, normal bir sabit sürücününkine benzer. Standart boyutları, benzer boyuttaki sabit sürücüsü gibi muhafazaya ve konektörlere kolayca uyan 1.8”, 2.5” ve 3.5” boyutlarındadır.
Standart boyutları için, konektöre göre SATA kullanılır. Bunun dışında mini-SATA gibi daha küçük boyutlu başka SATA'lar da vardır, bu nedenle mini-SATA (mSATA) olarak da adlandırılırlar ve kullanılan mini-PCI Express yuvasına kolayca takılabilirler.
Aşağıdaki durumlarda HDD sizin için iyi olacaktır:
• Çok fazla depolama kapasitesine ihtiyacınız var, yaklaşık 10 TB veya daha fazla
• Fazla para harcamak istemiyorsanız
• Bilgisayarın açılış hızı ve kopyalama yeteneği hakkında fazla endişeniz yoksa , o zaman sizin için en iyi seçenek HDD'dir.
Aşağıdaki durumlarda SSD sizin için iyi olacaktır:
• Bilgisayarın daha hızlı çalışmasını istiyorsanız
• Depolama kapasitesi konusunda fazla endişe duymazsınız ve işi daha ucuza yapabilirsiniz. Yani burada SSD sizin için en iyi seçenek.
ssd nedir, hdd nedir, ssd ne işe yarar, harddisk, ssd harddisk, ssd fiyatları, hdd fiyatları, ssd ile hdd farkı, harddisk nedir, ssd mining, ssd kutusu, hdd kutusu, harddisk kutusu, ssd cimri,eğitici, nedir,
----------------------------------------------------------------------
NOT : SİTEM'DE FAYDALI MAKALELER, İŞE YARAR BİLGİLER PAYLAŞIYORUM SİTEMİ ÇEVRENİZE TAVSİYE EDERSENİZ ÇOK MEMNUN KALIRIM :)
Hiç yorum yok